JP Setcard - шаблон joomla Видео

Ћирилица    Latinica     English

Радно вријеме са корисницима:

ПОНЕДЈЕЉАК – ПЕТАК:  

08:00 – 14:00 и 16:00 – 19:00

(пауза 11:00 – 11:30)

СУБОТОМ:  08:00 – 12:00

Контакт:
Tel: +382 (0)31/321-900
Fax: +382 (0)31/324-328
E-mail: biblhn@t-com.me

Адреса: 

Трг Херцег Стјепана бр. 6 Херцег Нови

ИЗДАВАЧКА ДЈЕЛАТНОСТ БИБЛИОТЕКЕ

 

  • 2. april 2024. 700x500
  • Boka 41
  • 2023
  • 2. АПРИЛ - СВЈЕТСКИ ДАН КЊИГЕ ЗА ДЈЕЦУ
  • БОКА 42 - Позив ауторима и сарадницима
  • 21. МСК "Трг од књиге"

ТРГ ОД КЊИГЕ 2015. - додјела плакета

МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ КЊИГА "ТРГ ОД КЊИГЕ" ХЕРЦЕГ НОВИ 2015.

Шта је друго читање до разговор у тишини.

(Волтер Севиџ Лендор)

 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА ЗА ДОДЈЕЛУ ПЛАКЕТА

 

ПЛАКЕТА ЗА ИЗДАВАЧКИ ПОДУХВАТ ГОДИНЕ

САНУ и Издавачка кућа Завод за уџбенике, Београд, за издање: Речник појмова ликовних уметности и архитектуре

Образложење: Речник појмова ликовних уметности и архитектуре обухвата први том (од А-Ђ) у којем су објављена достигнућа раније утемељеног великог научног пројекта израде умјетничког и научног лексикона из области ликовних умјетности и архитектуре. Лексиконске одреднице обухватају општу историју, природу, својства и функцију двије сродне области: ликовне умјетности и архитектуре, а описују феномене, личности и дјела од античке до савремене умјетности, те од афричких племенских скулптура, преко италијанске ренесансе, до савремених дубореза, гравира и сликарских композиција насталих међу јужнословенским народима. 


ПЛАКЕТА ЗА ЕДИЦИЈУ

Издавачко предузеће Архипелаг,Београд, за едицију Дела Данила Киша, која обухвата остварења Данила Киша, уз приређивање Мирјане Миочиновић.

Посебно вриједну чињеницу представља објављивање Кишових филмских сценарија који до сада нису били уврштени у издања његових сабраних дјела, а који поред репрезентативних и познатих текстова, као што су романи Пешчаник и Башта, пепео, те аутопоетичка и полемичка студија Час анатомије, изнова разоткривају актуелност Кишовог дјела.    


ПЛАКЕТА ЗА НАЈЉЕПШУ КЊИГУ

Издавачког предузећа Креативни центар, Београд,за књигу Симеона Маринковића, Приче од А до Ш, за коју су илустрације урадили: Тихомир Челановић и Душан Павлић.

Образложење: Изузетно креативно, савремено изведена графичка рјешења и илустрације, које су развијене на ниво вишезначних симбола у потпуној кореспонденцији са књижевним текстом.


ПЛАКЕТА ЗА ДЈЕЧИЈУ КЊИГУ ГОДИНЕ

Издавачка кућа Пчелица, Подгорица-Чачак, за књигу Давида Вартебедијана, Илустровани рокенрол водич.

Образложење: Занимљива казивања о рокенролу као популарном музичком покрету друге половине 20. вијека, испричана кроз маштовито сједињавање текстуалног и визуелног доживљаја значајних композиција, аутора и бендова. Посебну вриједност овога издања представља чињеница да је рукопис у цијелости прилагођен дјечијем узрасту и да садржи превасходни едукативни карактер.

 

Чланови жирија Трга од књиге 2015. су :

 

Проф. др Горан Максимовић – студије књижевности и српскохрватског језика завршио је на Филозофском факултету у Сарајеву, а постдипломске студије на Филолошком факултету у Београду. Од 2008. редовни је професор на Филозофском факултету у Нишу, а предавао је на више факултета као гостујући професор. Аутор је књига студија, антологија и више од 200 радова који су објављени у домаћој и страној периодици. Добитник је више награда, а најновију, Витез академске палме, добиојеу знак признања за јачање универзитетске сарадње између Француске и Србије.

Мр Ђорђе Малавразић – новинар, есејиста и теоретичар медија. Од 1971. године је запослен у Радио Београду. Аутор је разговора са истакнутим домаћим и свјетским естетичарима филозофима. Био је уредник Драмског програма Радио Београда у вријеме његових међународних успјеха. Један је од оснивача Фестивала документарне радиофоније (ФЕДОР) и иницијатор Радионице звука (1985). Из његовог бављења радио драмом проистекла је књига Горњи бездан звука – Неда Деполо (1999), а са Ратомиром Дамјановићем објавио је књигу-каталог о културном радију, Елитизам за све (2003).  Главни је и одговорни уредник Радио Београда 2, програма културе и умјетности.

Воислав Булатовић – новинар, дизајнер и умјетнички фотограф. Завршио је Факултет политичких наука у Београду 1982. године. Био је главни уредник студентског листа Политиколог, колумниста у листу Студент, новинар и уредник Политике Експрес. У Херцег Новом, радио је као маркетинг консултант Института др Симо Милошевић, а 2002. године оснива дизајнерску кућу SFERArt, чији је власник и умјетнички директор. Добитник је више домаћих и међународних награда из области графичког дизајна.

Препоручујемо

       logo 001logo