TRG OD KNJIGE 2015. - dodjela plaketa

MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA "TRG OD KNJIGE" HERCEG NOVI 2015.

Šta je drugo čitanje do razgovor u tišini.

(Volter Sevidž Lendor)

 

OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA ZA DODJELU PLAKETA

PLAKETA ZA IZDAVAČKI PODUHVAT GODINE

SANU i Izdavačka kuća Zavod za udžbenike Beograd, za izdanje: Rečnik pojmova likovnih umetnosti i arhitekture.

Obrazloženje: Rečnik pojmova likovnih umetnosti i arhitekture obuhvata prvi tom (od A-Đ) u kojem su objavljena dostignuća ranije utemeljenog velikog naučnog projekta izrade umjetničkog i naučnog leksikona iz oblasti likovnih umjetnosti i arhitekture. Leksikonske odrednice obuhvataju opštu istoriju, prirodu, svojstva i funkciju dvije srodne oblasti: likovne umjetnosti i arhitekture, a opisuju fenomene, ličnosti i djela od antičke do savremene umjetnosti, te od afričkih plemenskih skulptura, preko italijanske renesanse, do savremenih duboreza, gravira i slikarskih kompozicija nastalih među južnoslovenskim narodima.

PLAKETA ZA EDICIJU

Izdavačko preduzeće Arhipelag, Beograd, za ediciju Dela Danila Kiša, koja obuhvata ostvarenja Danila Kiša, uz priređivanje Mirjane Miočinović.

Posebno vrijednu činjenicu predstavlja objavljivanje Kišovih filmskih scenarija koji do sada nisu bili uvršteni u izdanja njegovih sabranih djela, a koji pored reprezentativnih i poznatih tekstova, kao što su romani Peščanik i Bašta, pepeo, te autopoetička i polemička studija Čas anatomije, iznova razotkrivaju aktuelnost Kišovog djela.   

PLAKETA ZA NAJLJEPŠU KNJIGU

Izdavačkog preduzeća Kreativni centar, Beograd,za knjigu Simeona Marinkovića, Priče od A do Š, za koju su ilustracije uradili: Tihomir Čelanović i Dušan Pavlić.

Obrazloženje: Izuzetno kreativno, savremeno izvedena grafička rješenja i ilustracije, koje su razvijene na nivo višeznačnih simbola u potpunoj korespondenciji sa književnim tekstom.

PLAKETA ZA DJEČIJU KNJIGU GODINE

Izdavačka kuća Pčelica, Podgorica-Čačak, za knjigu Davida Vartebedijana, Ilustrovani rokenrol vodič.

Obrazloženje: Zanimljiva kazivanja o rokenrolu kao popularnom muzičkom pokretu druge polovine 20. vijeka, ispričana kroz maštovito sjedinjavanje tekstualnog i vizuelnog doživljaja značajnih kompozicija, autora i bendova. Posebnu vrijednost ovoga izdanja predstavlja činjenica da je rukopis u cijelosti prilagođen dječijem uzrastu i da sadrži prevashodni edukativni karakter.

Članovi žirija Trga od knjige 2015. su :

Prof. dr Goran Maksimović – studije književnosti i srpskohrvatskog jezika završio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a postdiplomske studije na Filološkom fakultetu u Beogradu. Od 2008. redovni je profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu, a predavao je na više fakulteta kao gostujući profesor. Autor je knjiga studija, antologija i više od 200 radova koji su objavljeni u domaćoj i stranoj periodici. Dobitnik je više nagrada, a najnoviju, Vitez akademske palme, dobiojeu znak priznanja za jačanje univerzitetske saradnje između Francuske i Srbije.

Mr Đorđe Malavrazić – novinar, esejista i teoretičar medija. Od 1971. godine je zaposlen u Radio Beogradu. Autor je razgovora sa istaknutim domaćim i svjetskim estetičarima filozofima. Bio je urednik Dramskog programa Radio Beograda u vrijeme njegovih međunarodnih uspjeha. Jedan je od osnivača Festivala dokumentarne radiofonije (FEDOR) i inicijator Radionice zvuka (1985). Iz njegovog bavljenja radio dramom proistekla je knjiga Gornji bezdan zvuka – Neda Depolo (1999), a sa Ratomirom Damjanovićem objavio je knjigu-katalog o kulturnom radiju, Elitizam za sve (2003).  Glavni je i odgovorni urednik Radio Beograda 2, programa kulture i umjetnosti.

Voislav Bulatović – novinar, dizajner i umjetnički fotograf. Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu 1982. godine. Bio je glavni urednik studentskog lista Politikolog, kolumnista u listu Student, novinar i urednik Politike Ekspres. U Herceg Novom, radio je kao marketing konsultant Instituta dr Simo Milošević, a 2002. godine osniva dizajnersku kuću SFERArt, čiji je vlasnik i umjetnički direktor. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada iz oblasti grafičkog dizajna.