Zavičajna riznica

 
Vodič biblioteke

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Katalog izložbe ''Stara bokeljska periodika 1841-1945''

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Katalog izložbe '' 100 godina od pokretanja lista Boka: glasnik za opće interese Bokelja 1908/1909''

 

 

 

 

 

 

 

 


Ex libris u fondu hercegnovske biblioteke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Iz Boke Kotorske / Simo Matavulj, priredio prof. dr Goran Maksimović, 2015

 

 

 

 

 

 

 Sprski magazin za 1896. i 1897. godinu - fototipsko izdanje, 2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

Boka : antropogeografska studija, autora Sava Nakićenovića – fototipsko izdanje, 2012.

 

 

 

 

Mediteranska zagonetka autora Slava Stojkovića publikovana je u suizdavaštvu sa beogradskom izdavačkom kućom Nolit. Mediteranska zagonetka je nastala na temelju desetina hiljada stranica relevantne literature o Boki Kotorskoj, koju je autor godinama iščitavao. Pročitanu literaturu saopštava kroz tekst, a ne u fus notama potencirajući popularni karakter knjige. Knjiga je sveobuhvatan popularan pregled istorije i kulturne istorije Boke Kotorske. U formi lagane priče, prijemčive za čitaoca, autor nudi sijaset podataka, koji će čitaocu približiti burnu istoriju Boke, pomoći da odgonetne kako je Boka odolijevala onima koji nijesu dolazili kao dobronamjerni putnici, kako je opstajala i ostajala svoja, kako se branila od tuđinske vlasti i negativnih uticaja i prihvatala samo prave kulturne i civilizacijske vrijednosti.

Putopisna proza Lazara Tomanovića – Dr Lazar Tomanović je naučnoj javnosti poznat kao predsjednik Vlade Crne Gore u vrijeme kralja Nikole I Petrovića i autor studije „Petar II Petrović Njegoš kao vladalac“. Prof. dr Goran Maksimović sakupio je iz srpske periodike objavljene Tomanovićeve putopise i priredio ih u knjizi Putopisna proza Lazara Tomanovića. Mnogi od njegovih putopisa, pisani u epistolarnoj formi, po riječima prof. Maksimovića svrstavaju se u najljepšu putopisnu tradiciju srpske književnosti 19. vijeka: „Sa jedne strane su to putopisno-beletristički tekstovi koji govore o doživljajima, slikama i utiscima sa putovanja, a sa druge strane su to dokumentarno-umjetničke, naučne rasprave u kojima putopisac želi i da taj prostor predstavi i iz istorijske, geografske, etnografske, jezičke i svake druge perspektive...“

Avtobiografija protosinđela Kirila Cvjetkovića i njegovo stradanje za pravoslavlje - fototipsko izdanje iz 2004. godine priredio je prof. dr Goran Maksimović.

Knjigu je prvobitno izdala Srpska kraljevska akademija u Beogradu 1898, a priredio Dimitrije Ruvarac. „Konstantin Cvjetković rođen je u Baošićima 1791. godine. Kao sedamnaestogodišnjak, primio je uzvišeni monaški čin i do kraja života ostao nepokolebljiv u svojoj vjeri i ljubavi prema svom narodu, uprkos teškim iskušenjima koje je dostojanstveno podnosio u austrougarskim kazamatima gotovo 25 godina. Nije mu uslišena čak ni jedina želja da poslednje dane proživi u svome „otečestvu- Boki ot Kotora“. Bio je savremenik velikih istorijskih promjena pod mletačkom upravom, zatim francuskom pa austrougarskom, a kao lični sekretar vladike Venedikta Kraljevića i svjedok pokušaja unijaćenja Dalmatinske pravoslavne eparhije. „Avtobiografija ...“ jeste  dragocjena hronika istorijskih zbivanja u Pravoslavnoj crkvi, te potresna priča i možda neponovljiv primjer stradanja, koje je bilo cijena istinskog patriotizma i nepokolebljivosti u vjeri. Djelo pripada književnoj tradiciji dokumentarno umjetničke proze njegovane i kod bokeljskih autora tokom čitave jedne epohe.